Monday, May 21, 2012

a second from death

1. minggu lepas, aku ngan Rahimi eksiden, otw nk balik ke rumah. ada unker tiba2 buat u-turn. sempat mengelak sikit, tapi kena hit jugak. nasib baik Rahimi x apa2 sebab dia sempat lompat, motor sedikit calar, urghhhh!!! entah macm mana tiba2 aku buleh berdiri kat tengah2 jalan, motor dah terbaring. aku tak kesah kalau aku eksiden sorang2, yang menanggung aku. tapi kalau jadi apa2 kat penumpang/pembonceng, the 1 to blame is the driver. i don't think i can handle the depression, luckily, as far aku eksiden, cuma yang ringan je.

2. sehari lepas tuh, nyaris pulak nak eksiden, sebab moto mati kat tengah jalan tiba2! mungkin kesan eksiden sehari seblom. nasib baik kereta kat belakang sempat brek. kalu tidak. -_-" petang tuh terus pegi tukar 'spark plug'. aku saspek 'api' motor dah kurang. 

3. so, apa yang patut anda buat kalau mengalami situasi yang tak berapa nak serius seperti 1 & 2 di masa depan? 
  • jangan panik! jangan menangis terlebih dahulu (mungkin agak mustahil, tapi at least cuba)
  • kalau eksiden tengah jalan, lari ke tepi jalan. but make sure, traffik xde. jgn main redah je. 
  • dapatkan bantuan. kalau kes langgar lari, jerit mintak tolong, sambil amik no. plate kenderaan yg langgar korang, (sebolehnya, utk lodge police report nanti)
  • injured? don't panic, it makes worse. keep calm. (agak mustahil, but u can do it bebeh!)
  • hubungi rakan/family/bantuan terdekat. xkn la aku eksiden kat Taman Ria, tapi kol suh abah dtg dari Perak? mmg X la. 
  • tengok apa yg rosak kat motor. means, brek patah ke, starter motor patah ke, motor mampus dan tak boleh nak start, or sebagainye. hantar gi bengkel. 
  • jangan menangis! menangis tak menyelesaikan masalah.
4. so, next time sebelum ke mana pun, baca la doa naik kenderaan dulu. mintak dilindungi. even nak pegi kedai depan rumah pun. mana la tau, malang nih tak berbau. kemalangan? entah bila2 je, so, mintak la perlindungan daripada yang 1. 



2 comments:

  1. belanggor dok starang baroh,,,,

    ReplyDelete
  2. mcm x parok, tapi kalu kena atas batang idung sendiri, mengucap bebanyok boh, tobak ah.

    ReplyDelete

madah berhelah