Monday, December 26, 2011

It's been an honor, the greatest ride is the last ride. see y'all soon. (hopefully?)



Friday, December 23, 2011

R.I.P

aku berkabung hari ini, esok, dan lusa bersempena dengan sebuah kematian. rest in peace Cinta. tulat akan pulang ke Kedah, macam biasa, dengan Legend. andai ini post yang terakhir, aku nak cakap yang, aku masih sayangkan seseorang.

Wednesday, December 21, 2011

mahasiswa berpolitik?

semalam time check result, isi no. I.C ngan password, tekan login, pedepaapppp! terus keluar result. tak loading tak apa. gila punya kelajuan laju. terkejut la jugak. nak suspen tapi tak sempat. kalaulah aku ada heart attack, sah-sah aku dah 'pegi' semalam. memang itu pun yang korang tunggu kan? hikhik.

dekat youtube ada kecoh pasal Pemuda Umno nak lempang mahasiswa yang turunkan bendera muka Najib.


muahaha! panglima perang. garang betul abang gemuk tuh. tapi, selepas itu, keluar pulak video nih. troll version yang fucking win! muahahahahha!


terrrrbaiikkk yang ini.

mahasiswa berpolitik. ada orang cakap, kerja mahasiswa nih belajar 24 jam. dapat pointer tinggi, seeloknya 4 flat dan ke atas, dah grad, cari kerja elok2, bayar balik duit PTPTN, kawin, buat anak, dapat anak, besarkan anak, bla...bla..bla..bla... time belajar, belajar elok-elok. tak payah masuk campur urusan dan hal politik. dah nama pun pelajar, kerjanya belajar. (bercinta, dating, habiskan duit PTPTN, dan yang seangkatan adalah selingan). itu pendapat sesetengah pihak.

ada pihak yang lain bilang, tak salah bagi mahasiswa berpolitik. means, ambil tahu sedikit sebanyak 'cuaca' politik kat Malaysia. be fair, gunakan kepala otak, jangan mudah terikut dengan dakyah sesetengah parti politik, terlalu taksub sehingga 'memuja' pemimpin tertentu, padahal dialah kaki putar belit alam, kaki makan rasuah, kaki songlap, kaki perempuan, bunuh orang gunakan C4, dan banyak lagi benda buruk. tapi, seburuk-buruk dia pun, at least mungkin ada jugak perkara baik yang dia buat, sapa tahu, Tuhan lebih tahu kan. apa ada hal.

bagi aku, entah la. nak cakap banyak pasal politik, takut tersalah fakta. nanti kena 'bom', takda hujah aku nak defend diri sendiri. bukan tak berani berdebat, tapi seriously, aku takda background politik yang cukup kuat. setakat membaca tulisan-tulisan Otai Hisham RaisNami, dan Mantot aku rasa pengetahuan aku pasal hal politik nih masih belum memadai. baca paper, bahagian sukan yang jadi keutamaan.

teringat aku beberapa minggu lepas, time Perhimpunan Agung salah sebuah parti politik yang dapat liputan meluas dekat media massa, baik TV, surat khabar dan radio. punyalah siang malam dia punya liputan sampai siaran cerita Cinta Elyssa kena tangguh untuk bagi laluan kat perhimpunan agung tuh. dan Izat rasa menyampah sampai nak baling remote TV kat TV, menyampah punya pasal sebab tak dapat tengok Cinta Elyssa la tuh. kan Izat kan? hikhik.

relax ah, pilihanraya umum nak dekat. berapa dekat dia punya dekat, hanya PM je yang tahu. memetik kata-kata saudara Obefiend, "kita sepatutnya bersyukur kerana Malaysia adalah sebuah negara yang aman dan makmur dibawah pimpinan Dato' Seri Najib 1 Malaysia". kehkeh.

mahasiswa berpolitik, tepuk dada tanya iman. mintak-mintak la buat pilihanraya lepas besday aku, buleh la merasa turun mengundi. please.

oh, aku tertarik dengan tweet Imam Muda Asyraf yang telah di ReTweet oleh @muniranis, "Mustahil org yg mncintai seseorg tiada keinginan utk membelai/mnyentuh org yg dicintainya..awasilah Bf msg2.." 


tapi Otai Hisham Rais ada berpesan, "sebelum membuka zip,sebelum tangan meraba-raba,pastikan kondom didalam dompet-HishamRais" 

kehkehkeh. safety first bro. kawal dirimu anak muda, jangan bernafsu kuda. jangan sudah terhantuk baru tengadah. tak kisahlah tengah bercinta ke, dah bertunang ke, even kalau kata esok nak menikah pun, selagi belum tok kadi akadkan dan sah kahwin, pastikan, safety is always the very first. 

"dan janganlah kamu mendekati zina".
selagi aku tak balik rumah dalam keadaan mabuk. selagi ma ngan abah tak perlu 'jemput' aku kat balai, selagi bukan abam polis yang hantar aku balik rumah, selagi itu aku rasa tak salah kalau nak lepak minum sampai tengah2 malam. yup, bunyi cam anak mak habis, asyik duk bawah ketiak dia. tapi, kalau dah nama pun duk kat kampung, kena ikut cara duk kampung. balik SP, lain cerita.

lulus exam nih. alhamdulillah. ada perancangan yang perlu ditangguh, sekurang-kurangnya untuk 1 sem lagi. bersyukur, mengeluh, gembira, hiba, entah semua ada.

kita tengok, apa nak jadi sem 3 nih.


Monday, December 19, 2011

baru balik mengemas pindah barang kat SPA. bukan aku punya. damn extremely kepenatan kaw2. tak kasi can.

guwa nak rehat secukupnya. 

esok mahu pegi karaoke.

guwa nak pergi umah urut.

"perempuan. karaoke hotel 5 star. baru lah selesa" - Ajib, KL Gangster.

Sunday, December 18, 2011

anak muda

kawal dirimu anak muda,
tak lari gunung dikejar,
melainkan dia ada kaki.
yang bulat tak datang bergolek,
kecuali kalau kau golekkan ia.
yang pipih tak terbang melayang,
kalau ia tak mahu terbang.
jangan gelojoh bila makan,
jangan lupa baca doa.
hidup tak selalunya indah,
langit tak selalu cerah,
macam lagu nasyid nyanyian kumpulan Hijjaz tuh.
kecantikan pada rupa paras tak kekal selamanya,
kalau cucuk Botox lain cerita,
tapi akan dimamah tanah jua akhirnya.
bersabarlah anak muda,
jangan biar dirimu mudah terpedaya,
dengan pelbagai tipu daya,
dengan janji-janji manis walaupun dia berjanji sehidup semati,
dengan hasutan-hasutan shaitoonnn,
dengan apa jua sekalipun.
berfikir dengan otak,
guna kewarasan akalmu anak muda,
jangan biarkan nafsu mendahului,
jangan biarkan nafsu merajai diri,
jangan begitu anak muda,
jangan.


p/s : kerja-kerja mengecat rumah sudah selesai, akhirnya, alhamdulillah. bukan setakat mengecat, cuci rumah, cuci longkang, cangkul rumput, cangkul batu-bata yang kontraktor tinggal. i'm extremely exhausted, bukan ekzos motor, kepenatan. dan oh, kepulangan yang ditunggu, 'bontot' kereta abah sudahpun sehat. alhamdulillah. sekian dahulu anak muda.

Friday, December 16, 2011

baby

aku baru balik dari 'Bubble Party'. yeahaha! party rock anthem bebeh! terrrrbaikkk! thanx to the host. tak sia-sia malam nih.

sebelum party, mesti la kena makan2 dulu, baru shiokk nak enjoy. memang terbaik! ayam goreng rempah, sambal udang, sambal goreng (masakan jawa), nenas masak lemak, ditambah lagu ulam-ulaman cicah ngan sambal belacan dan tempoyak (aterrrr, orang Perak la katakan). air memang sempoi. tak beralkohol dan memabukkan, sirap ais! pergghhh! menusuk kalbu.

oh, sebelum makan-makan, ada hiburan. otai-otai buat show cakap kau. orang lama punya penangan memang pergghhhh! nak melepas 'gian' la katakan. tak terlawan orang muda. yang nih memang aku salute habis. terrrrbaiiikkk laa.. penuh satu rumah. 2 buah khemah kat luar pun penuh! tak cukup khemah, ada yang sanggup berdiri, semata-mata tak nak lepaskan peluang, bukan senang nak tengok 'show' camnih.

yang datang tuh bukannya orang-orang bujang je, yang berkeluarga pun bawak anak-beranak datang. berbondong-bondong motor bersusun, dah macam konvoi je lagi. masing-masing tak nak kalah cakap kau. yang lelaki standad la pakaian nya, beju melayu, kain pelikat ngan kopiah. yang geng mak-mak nih, aku tak payah explain panjang kot. dari tudung bawal ke tudung Hana Tajima, semua ada belaka.

'show' malam nih dimulakan dengan Ummul Kitab, al-Fatihah. lepas tuh, selawat, dan terus dengan lagu-lagu yang dah otai-otai ni setting. nak kata berzanji, macam bukan, marhaban pun ada la bunyi-bunyi sikit. maklumlah, aku jahil bab2 nih, kalau kenduri bercukur ngan naik buai tuh orang nyanyi lagu apa ae? sah-sah bukan lagu Siti Nurhaliza kan? hakhak!haa, kira itulah 'show' nya malam nih. ngeh3.

dah kering tekak, baby yang terkejut tiba-tiba ramai pulak yang datang melawat siap nyanyi lagi untuk dia pun sambung tidur balik (dah itu je kerjanya, kalau tiba2 gi tolong aku ngecat tak ke pelik?), acara makan-makan pun bermula. terrrbaiiikkk. menu aku dah sebut tadi kan.

dah siap makan, mesti la nak balik rumah masing-masing kan? buat nya nak bantai tido kat umah kenduri apa kejadahnya? tapi balik bukan dengan tangan kosong. adat la orang buat kenduri kan? even kalau kenduri bertunang pun siap ada bunga telur, apatah lagi kenduri bercukur? maka pulanglah para tetamu dengan ucapan tahniah kepada tuan rumah dan 'duit salam', dan jugak 'berkat' daripada tuan rumah. yang anak-anak kecik siap dapat 'duit raya' daripada tuan rumah. raya apa aku tak taw. tapi, ada la jugak dapat dalam seringgit dua. budak-budak takleh pegang duit banyak-banyak, nanti yang bukan-bukan dibelinya.

haaaa, ater kalau dah tetamu balik rumah, yang tinggal kat rumah kendurinya apa lagi, pinggan mangkuk periuk belanga la dik. kalau makan dalam pinggan polisterin, dibuang terus je la. tapi, disebabkan tuan rumah punya kesedaran sivik yang tinggi dan mencintai alam sekitar, maka pinggan plastik digunakan. siap ada corak bunga-bunga kot! tak main la pinggan plastik yang budak-budak main masak-masak tuh. nak guna pinggan kaca kang ada yang pecah berderai. kalau tercucuk kat kaki kan berdarah jadinya.

maka, bermulalah 'Bubble Party' aku. hikhik. basuh punya basuh pinggan sampai kecut tangan ( ayat hyperbole). mesti la bosan asyik dengar bunyi pinggan berlaga je kan? tuan rumah pasang radio, channel Sinar.Fm. perghhh! sempoi. apa barang layan Hot.Fm.

dah setel party, tuan rumah tak bagi kitorang balik dengan tangan kosong. hehe. dapat la 'duit kopi' buat minum-minum. sirap ais pun da habis, maka ke kedai Mek jugak la kitorang menyinggah. antara aktiviti wajib tiap-tiap malam. rupa-rupanya Mek dah ada 2 orang anak! perrrrghhh! aku ingat kan sebaya, nyaris aku nak ngorat.

jam kat laptop dah pukul 2.05 AM, mata dah layu, kepala dah ting-tong. esok nak menghabiskan ngecat rumah yang berbaki ngan cuci rumah terus. huwaaarghh!

p/s : gambar menyusul kemudian, macam biasa.

Thursday, December 15, 2011

hiburan

cukur misai tengah2 malam. amik kau, berdarah! shaver bagi 'good night kiss' kat aku. padan muka.

"ni apsal tetengah malam baru nak balik? melepak ke mana?" kata Ma

"alah, lepak ngan Ijam kat kedai yang selalu kita makan tuh. minum2 je. tak beralkohol dan mabuk. jangan risau. tak sampai masanya lagi" pandai aku menjawab, kan?

sembang kosong. planning nak buat apa hari kemudian. gosip2, bukak cerita lama, sembang pasal moto, hal semasa, minum, ushar Mek yang jaga kaunter, apa ada hal? 

seminggu dua lepas, guwa melayan lagu artis lelaki dari Korea. satu grup je yang betul2 guwa dengar lagu dia, Super Junior. hakhak! duk membahan Teha n Ayang layan citer Korea, last2 aku pun layan Korea jugak walaupun sekadar sebuah lagu dua. siap suruh teha donlod kan citer Super Rookie. sengal dan sungguh tak berpendirian tetap betul aku. tapi tak kesah la kan, yang penting dapat menghiburkan hati yang lara. daripada duk melayan perasaan yang entah apa2, at least, layan artis lelaki Korea yang aku label-kan sebagai Mat Jambu yang kalau dipakaikan tudung memang jadi perempuan, kan terhibur jugak hati? tak jadi dosa kan? dan jugak artis wanita daripada Korea yang super duper chumel seperti WonderGirls dan Girl's Generation, amboih, comel betul. makan apa diorang nih? 

tapi, melayan sekadar menghiburkan hati, 'mencuci mata', dan suka-suka. bukannya tengok diorang berlandaskan nafsu serakah, sampai nak terjojol bijik mata. tidak sama sekali. alhamdulillah, masih dapat mengawal nafsu dan perasaan, insyaallah. 

dan dalam minggu nih, aku kembali mendengarkan lagu-lagu rock keras daripada abang-abang daripada kumpulan System Of A Down (S.O.A.D). member aku cakap diorang menyesatkan. sebagai contoh dalam lagu B.Y.O.B

"Everybody’s going to the party have a real good time.
Dancing in the desert blowing up the sunshine.
Everybody’s going to the party have a real good time.
Dancing in the desert blowing up the sunshine. "


dalam lagu Soldier Side

"They were crying when their sons left
God is wearing black"





cukup2 lah tu. mendengar alunan-alunan ayat suci dari Kitab yang paling mulia, memahami dan menjiwai, mendengar irama lagu-lagu nasyid yang bertemakan keTuhanan yang tidak melalaikan, membaca tafsir kitab hadis, kitab para 'ulama, dan paling tak pun, baca artikels dekat ILuvIslam.com kan lebih baik? Inysaallah pahala pun dapat kan? sejuk perut mak mengandung..

Insyaallah. kerja mengecat rumah anak mak angkat aku akan selesai dalam hujung minggu nih. esok cuti! nak kena menolong kenduri naik buai cucu ke - 4 dia, lepas tuh setelkan kerja yang berbaki.

Wednesday, December 14, 2011

confession

mandi air panas tetengah malam memang terrrrbaaikkkk der! terrrrbaaikkk!

itu hari, aku ada confess adik angkat aku. tapi, dia cakap ada orang nak masuk 'line'. oh, ok, so, aku step down.

lepas tuh, aku confess duapupu aku. dia cakap, 'kita macam sedara adik beradik je'. oh, ok then, nak pergi rumah pak sedara aku pun dah segan lepas nih. alah, yang duk kat SP tuh.

tadi, gi jenjalan kat pasar malam ngan Along n Ayang. tetiba nampak sorang awek. macam familiar je. dah nak balik baru aku teringat! awek Acik rupanya! damn! padahal minggu lepas dah terserempak kat pasar jugak! nasib baik aku tak 'mengayat' tadi. hakhak! sengal betul aku!

aku confess budak yg belajar kt KL. dapat. tapi, aku bosan. itu tak kena, ini tak kena. tak pernah bersua muka pun. nak sembang bergayut tengah2 malam buta. woit! aku nak tidur la! tengah2 sedap layan Samarinda kat tv3 pukul 10.30mlm pun nak kacaw. mana boleh tahan. selamat tinggal gadis. maaf, aku mahu kebebasan.

sebelum tuh lagi, dengan orang Perlis. baik orangnya. sangat memahami. ada budi bahasa, pandai memasak sebab dia kerja kat kedai yang jual Waffle, yup, kerja = lebih berusia daripada aku. cinta tak mengenal usia guys. apa ada hal. tapi, aku yang buat hal. sama macam yang di atas, tak pernah bersua muka, tapi, ada rasa sayang. apakah?!  aku tak tahu nak buat apa. nak sembang, tak kena topik. tak masuk jiwa la orang cakap. dan, sekali lagi, minta maaf, aku belum cukup matang.

n i'm not bluffing. what purpose i want to pee u, readers? Sapik tak pernah tahu cerita nih, Rahimi apatah lagi Nadhir. hahahaha! bukan aku tak nak share ngan korang, tapi aku dapat rasa yang cinta aku tuh tak ke mana. macam cinta2 djaman sekolah, tak kemana. tapi, yang still in contact kadang2, ada sorang. itu, memang yang betul2 the very first yang aku tunggu selama setahun, sempat berkapel setengah tahun, berkawan sampai sekarang, pernah bersua muka 2 kali, waktu kem add math, dan ada sekali, lepas raya tahun lepas.

ni apa ni Ridhwan? cerita pasal aweks lagi? bernafsu kuda ke apa?


sukati aku la nak tulis apa. rasa kembang tekak? mual-mual, sakit bontot? sila tekan "X' dekat penjuru kanan desktop sekarang (tutup browser)

ko taw tak Ridhwan, berkapel itu haroooommmm! harrroooommm! berdosa! ko baca ILuvIslam.com tak? 


yup, aku ada baca artikel tuh. tapi tajuk je la. serius!

so, takde aweks ko takleh hidup lar?


entah. mungkin la kot. setiap kejayaan lelaki, ada wanita dibelakang mereka. sebab tuh la aku failed paper Phono sem lepas, hakhak!

credit to Google Image.

Sunday, December 11, 2011

novel

kecewa gilas. beli novel, orang pinjam, tak pulankan balik. dah la aku tak baca lagi cerita tuh. damn! nak marah, member akak sendiri, kang terasa ati pulak. dah jenuh mintak, hasilnya takda jugak. kecewa gila.

puas bekerja membanting tulang, amik duit baki pegi kedai, menyimpan, semata-mata nak beli novel, damn! orang lain amik gitu jer. sedih la camnih.

perrghh! baca novel! apa ada hal. bukannya aku baca novel omputih, jenuh nak kena refer kamus, (kata budak Tesl). woit! apa kau ingat aku ni dictionary bergerak? novel cintan cintun, ada la jugak aku baca, bukan beli, baca. sekadar amik mood, melayan 'jiwa', mencari kosa kata, untuk memahami dan menyelami jiwa wanita (amboih!), tak salah kan? membaca jambatan ilmu. the most I read, malay thriller novel, by Ramlee Awang Murshid. tapi tak semua dah di baca. dan tak join pun Fan Club beliau. tapi,

Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta, Cinta Sufi, Sutera Bidadari, Semangat Hutan, Tombiruo, Tombiruo Terakhir, Adam, Rahsia Perindu, Ranggau, dan yang paling diminati, Satu Janji. memang terrrrbaiikkkk!!!!

thanx abang Ramlee, your writings are the best!

do want to read this novel, again n again.

Saturday, December 10, 2011

letih dan bosan. lagi cat rumah ditambah. ada lagi yang tak kena. nampak gaya tak siap jugak minggu nih punya kerja.

berkilo dah naik berat badan.




Friday, December 9, 2011

ketum

ibarat mati hidup semula. seharian bekerja, dapat pekena air ketum sebelum tidur memang terbaik. bangun pagi terasa lebih selesa,nyaman, dan takda rasa sakit2 badan. whops! ini ori punya, apa barang campur. insyaAllah tak ketagih. sekadar 'ubat' je.

yang jadi masalah anak muda zaman sekarang, diorang campur dalam air ketum tuh. campur ubat nyamuk, entah apa segala bagai lagi. sebab tuh bila minum rasa pening, 'high' mabuk-mabuk gitu.

orang djaman dahulu buat ubat. ada cara nak rebus, dan sudah tentu aku tak reti. nak lagi power, kunyah daun tuh macam kunyah sireh. rasa dia, perghhh! pahit campur kelat gitu. giler ah. tapi lepas tuh cuba try pegi buat kerja berat tengok, steady jer. tada hal la. rasa macam ironman pun ada.

paling cilaka, time kerja lepas SPM dulu brader lori tuh pekena aku. dia cakap air tebu. ok, bau memang macam tebu, tapi apsal pahit gila shiaall!!! dah tengok muka aku kelat, diorang boleh bantai gelak! binawe sungguh! "xpe, air ubat". banyak la dia punya ubat. ting-tong terus kepala aku. dah macam orang mabuk je lagi kena. apa lagi dia campur entah.

ada sekali lepas kenduri Abang Jit, malam tuh diorang rebus. ada la seplasik besar diorang buat. itu memang terrrbaikkkk! merewang bawak motor sampai kerumah. tak pikir panjang, bantal pun tak payah disorong, terus terbongkang kat tengah rumah. bangun pagi, tak terasa lenguh pun badan. terrrbaiiikk!

ok, chiow! esok petang nak sambung ngecat rumah orang lagi. bila la agaknya nak beli umah sendiri. nak beli pun tak mampu, apatah lagi membina rumah tangga yang bahagia.

daun Ketum
mai secawan.



p/s: i'm trying to approach few girls. wish me luck! it's been a while, n I need to refer to 'Kitab Masyhur Al-Buaya' back.

Wednesday, December 7, 2011

painting

mengecat rumah KakLong kat Seri Iskandar. dah macam Eric Leong dah aku ngecat ngan Ijam. kira pasnih buleh la nak apply keje ngan die, haha!

masih banyak yang nak kena buat. nasib baik la rumah baru, tapi buleh tahan besar. rumah kosong, nak kena cuci lagi nanti.

letih! hoooo!

n somebody, please, knock my heart. I don't think I want to close it forever.

part time

bukannya apa, duk rumah sesaja kalau cuti lama sangat pun jadi 'cramp' jugak aku. kalau kat maktab, takdak duet, buleh la calling2, mintak dihulur. ater kalu dah duk rumah time cuti, lagi nak mintak duet sesaja? dapat pelempang lagi ada. so, kena la cari kerja part time. cari duet lebih sikit, nak topup, lepak2 minum malam kat kedai Mek Klate, duet rokok, apa ada hal. berdikari sikit demi sikit. merasa betapa susahnya nak dapat kan sesuap nasik RM1. susah woo!

sejak dari kecik lagi, Ma ngan Abah dah latih suruh cari duet, ke kena paksa? lebih kurang la. kalau time skolah rendah, kena ikut gi bendang, tolong angkat baja, tolong angkut racun, masuk sawit, kutip biji buah sawit yang relai (lerai), haa, kira sawit ngan bendang nih, boleh kata sebati la ngan jiwa. tapi bukan sawit ngan bendang sendiri pun, itu harta pusaka Tok aku, MakLong pun ada sawit sikit, buleh la kalau setakat nak kutip biji. ada la hasil sikit.

membawak ke sekolah menengah, pun masih rutin yang sama. cuma kali nih, kerja nya lebih sikit la kan. aterrr awok dah besor, takkan la nak buat kerja2 ringan je kan? asal balik cuti sekolah, X sah la kalau tak masuk bendang, takpun kebun sawit Tok ngan MakLong.

dan ayat yang paling aku rasa cam tak buleh belah, time pepagi lepas subuh, waktu nak masuk tidur balik, Ma akan cakap, "Alang, Abah ajak gi bendang/kutip biji kat kebun MakLong". alah, padahal abah tak cakap pun, Ma yang beria suruh pegi cari duet. kira, lagi better la duk rumah perabis beras je kan?

dan bila dah masuk 'alam lepas remaja' nih pun, masih buat benda yang sama. daripada pokok sawit tuh rendang je, sampai la tinggi melangit, kutip biji sawit jugak aku. ada pokok kecik, aku nak 'chop'/potong sawit, tak dapat derr, sebab aku X reti. tapi Acik terer! haha! tak guna punya Alang. tapi takpa, janji kerja jalan, dapat hasil, mesti la Acik dapat lebih, sebab aku tukang tolak buah keluar je.

tapi apa ada hal. dah nama pun duk kampung. nak kerja dalam air-cond, susah la. ada la sekali, kerja waktu lepas habis SPM, haa, itu memang terbaik. kerja kat tempat timbang lori padi keluar masuk. masuk kerja pukul 9, habis kerja tak menentu. kalau setakat balik pukul 4pagi, itu biasa. makan apa semua orang bagi, rokok boleh paw kat drebar lori. tadahal. sekotak, itu hari2 ada, bukan brand bodo2 seludup, DUNHILL tuh kira standad lar.

kalau masuk bendang, paling koman pun Abah belanja makan kat kedai Mee Siam. boleh tahan padu lar. takpun minum2. paling masyuk buleh dapat duet cash, kena masuk kebun sawit, kutip biji sawit daripada tandan yang jatuh relai tuh, tak pun potong buah sawit. kumpul2, jual kat kilang, dapat la duet terus. tapi tak menentu harga sawit. kena harga sawit murah, sakit la badan. tapi kalau harga sawit tengah naik, memang terrrbaiikk!! syook!! ada sekali harga sawit 1 tan dalam RM800! mahal tuh! kena pulak waktu tengah bulan puasa. sanggup Ma ngan Abah pergi berdua masuk kebun sawit kutip biji. sebab aku ngan Acik takda kat rumah. sampai Ma demam2 lar.

selain kutip dan potong sawit, ada jugak tanam sawit baru. Pak Njang beli tanah, so nak buat tanam sawit. Memang terbaik dia bagi. tanah tak rata, baru lepas tarah, nak tanam anak pokok cara manual habis. korek tanah mesti la guna cangkul n penyodok kan, memang azab dunia doe! dah macam menggali di tanah gersang rasanya. kalau tak salah dalam cuti hujung tahun 2009. haha! betul la tuh. korek tanah 1 hal, nak membawak anak pokok sikit demi sikit lagi 1 hal. kereta sorong takda, memang naya! tanah dalam 2 ekar, dalam seratus lebih kot anak pokok kitorang tanam, aku, Acik, Abah, ngan Ma. pergghh!!! punya penat la hari siang bekerja keras, waktu malam tidur awal. punya la bekerja, sampai nak bermesej dengan yang tersayang pun tak terbalas. mau cik awek tak merajuk. dah la duk jauh, nak online jauh sekali, nak banding dengan sekarang, mesej pun lebih kurang sebab kadang2 aku tertidur tiba2, nak kol apatah lagi. kesian cik awek. tapi takpa, itu cerita penghujung 2009. (macam pernah sebut je ayat ni sebelum nih?)

dan, kepada semua yang bekerja hanya sebagai part-time, teruskan lah kerja anda dengan hati yang murni. tambah lagi kalau yang kerja kampung, yang lebih 'hardcore' daripada aku lalui, tabah lah hati. bak kata pepatah, 'bukan senang nak jadi senang, bukan susah nak jadi susah'. sebutir beras ibarat setitik peluh petani, apakah?

dan ya, badan aku tengah sakit2 sekarang. siang tadi dari jam 9pagi sampai pukul 4petang baru sudah mengutip biji, makan tengah hari pun dalam kebun je, Abah belikan mee goreng sama teh ais. letih woo!

contoh biji sawit yang dikutip, credit gambar  to blog ini.

menge'cop' sawit ada caranya, kalau tak sakit badan, pokok jadi bantut. biji kena kutip, dapat duet lebih. credit gambar to  blog ini
tolak buah sawit. credit gambar to blog ini





Tuesday, December 6, 2011


As we grow up, we learn that even the one person that wasn't supposed to ever let us down, probably will. You'll have your heart broken and you'll break others' hearts. You'll fight with your best friend or maybe even fall in love with them, and you'll cry because time is flying by. So take too many pictures, laugh too much, forgive freely, and love like you've never been hurt. Life comes with no guarantees, no time outs, no second chances. you just have to live life to the fullest, tell someone what they mean to you and tell someone off, speak out, dance in the pouring rain, hold someone's hand, comfort a friend, fall asleep watching the sun come up, stay up late, be a flirt, and smile until your face hurts. Don't be afraid to take chances or fall in love and most of all, live in the moment because every second you spend angry or upset is a second of happiness you can never get back.

Sunday, December 4, 2011

ke utara ikut jalan bawah

means, X naik highway. yup, guwa baru sampai, baru udah mandi, semayang, n online.

tak pernah2 lagi aku ke utara ikut jalan bawah, direct dari Perak, terus ke Penang, Kedah. selalu naik highway dari Kuala Kangsar, hari nih naik ke Taiping, lepas tu ke mana menghala aku tak tau. sebab bukan aku yang drive.

standard kalu naik jalan yang biasa lalu, dari rumah, dalam 3jam setengah. hari nih nak ke Alor Setar, jadi 5 jam! 5 jam weih! sebagai penumpang berhemah, guwa mengikut kan je la.

menghala balik, entah macam mana boleh sesat kat Penang. lepas lalu Butterworth, jumpa Butterworth lagi. aih, berapa banyak Butterworth doe?! ni la gara2 tak nak bayar tol punya pasal. ikut jalan bawah,  entah ke mana perginya.

tapi alhamdulillah, semuanya selamat, pergi dan balik.

letih, itu biasa, normal. tapi sebab perjalanan lebih lama daripada biasa, haaa, amik kau. pening, lalok, tingtong, 'petak', mual, apa semua ada.

btw, selamat pengantin baru buat semua yang mendirikan rumah tangga dihujung tahun ini. tahniah, semoga kekal bahagia selamat sejahtera dunia akhirat, ke anak cucu cicit dan seterusnya. bagi yang dah dan nak bertunang, anda telah setapak maju dihadapan berbanding orang2 macam guwa.  InsyaAllah, jodohnya diberkati dan dirahmati, ke jinjang pelamin jua nanti, InsyaAllah. juga kepada yang dah 'berpunya', tak payah tunggu lama2, nanti bil air tertunggak banyak, susah!  dan kepada yang duk membuaya single dan belum berpunya, InsyaAllah, ada jodohnya, tak didunia, ada yang menanti di syurga, InsyaAllah.

credit to Google.

Saturday, December 3, 2011

kenduri kahwin

siang tadi aku pergi kenduri kahwin. of course, tak kenal pun tuan rumah, main redah kasi pecah je sebab ikut member. tapi apa ada hal, janji makan free, hakhak!

tapi kan, tengah syiok melayan nasik minyak, tetiba DJ kenduri buleh pasang lagu nih. 



terus jadi kenyang. sebak guwa, sebak. Insyaallah esok pagi, nak teman anak mak angkat, pegi Kedah, kenduri member beliau kahwin. oh DJ Kenduri, pls, jangan pasang lagu nih lagi. so, aku suggest pasang lagu-lagu yang camnih.




p/s : 'u loved the second song, am i rite? 

Friday, December 2, 2011

inspektor remos

lyrics n song by Hujan.

Muda memberontak etika yang kononnya akan dipegang sampai ke hari tuanya
Jari jemari contoh lidah tidak bertulang yang berkuasa
Sains dan agama tidak sehaluan menjadi puak-puak yang lemah
Hanya ditemani komputer untuk menulis blog mencampak batu menyorok tangannya


Digital kini semuanya digital-digital belaka
Dari syurga ke neraka dimuat turun ke dalam komputer ribanya
Cinta songsang diterbalik dunia mata keranjang laki-laki dan wanita
Pembangkang mahu publisiti murahan memfitnah cuma senjata ringannya





Thursday, December 1, 2011

quotes, by ZackZukhairi.



yup,aku main salin tampal (copy paste) jer. tapi,aku kredit kat kau bro. klik sini


1.it hurts to think of how we were before. we used to have so much fun but now there’s this big wall between us which we cant break. i just want you to know that behind that wall, there’s a heart in pain trying to reach you again. 


2.being sad with the right people is better than being happy with the wrong ones.


3.when it comes to love, its hard to know if you have the right one. many promises have been made, but still lovers weep and are left in sorrow. cause words cant immortalize emotions.


4.you asked me what was wrong, i smiled and said nothing. when you turned around and a tear came down and i whispered to myself... everything is.


5.if loving me means: you, not calling me. you, not waiting for me. you, breaking your promises. you, being with someone else. then i guess you really do love me.


6.if i grow old and think of how my life has been, maybe i’ll remember the pains i’ve been through and how the world has tried to put me down. then i’ll remember the day i met you and i’d smile cause maybe it wasn’t so bad after all.




~dalam hati aku,masih ada rindu dan sayang, tapi,tidak lagi cinta~

Laporan Pertandingan Forum IPG Kebangsaan 2011 (gambars)

bukan cakap kosong





senyummmm.. errr, Nadhir?


lead by Abg Aidil

beratur dan tunggulah giliran anda

Add caption


panel simpanan terbaik.. lol!



le champion.

Abah pun nyanyi lagu Kami Guru Malaysia. apa ada hal.


Add caption

ini untuk hiasan rumah.

bla..bla..bla...bla...

kengkawan dari Kampus Bahasa Melayu.

Laporan Pertandingan Forum IPG Kebangsaan 2011

Pada 18-20 November 2011, bertempat di Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh, telah berlangsungnya Pertandingan Forum Institut Pendidikan Guru Peringkat Kebangsaan buat julung kalinya. Sebanyak 27 IPG di seluruh Malaysia layak menyertai pertandingan ini namun hanya 9 buah IPG sahaja yang mengesahkan penyertaan. Antara IPGs tersebut adalah Kampus Ipoh, Kampus Sultan Abdul Halim, Kampus Pulau Pinang, Kampus Teknik, Kampus Bahasa Melayu, Kampus Ilmu Khas, Kampus Tengku Ampuan Afzan, dan dua buah kampus daripada Borneo iaitu Kampus Gaya dan Kampus Keningau.

Pertandingan ini terbahagi kepada 2 peringkat saringan, sebelum ke peringkat akhir. IPG Kampus Sultan Abdul Halim telah diundi bersama Kampus Tengku Ampuan Afzan dan Kampus Teknik pada saringan peringkat pertama. Bertemakan Bahasa Jiwa Bangsa, ahli panel telah mengupas tema tersebut dengan jelas dan baik. Di tambah lagi dengan sokongan padu oleh Tuan Pengarah IPG kampus sendiri, pasukan IPG Kampus Sultan Abdul Halim berjaya layak ke peringkat seterusnya bersama Kampus Tengku Ampuan Afzan.

Pada peringkat kedua, IPG Kampus Sultan Abdul Halim telah diundi bersama IPG Kampus Bahasa Melayu dan Kampus Ilmu Khas. bertemakan Transformasi Berjaya Rakyat Sejahtera, IPG Kampus Sultan ABdul Halim berjaya mendapat markah sebanyak 875 markah, dan melayakkan diri ke peringkat akhir bersama-sama Kampus Ilmu Khas, Kampus Gaya dan Kampus Tengku Afzan.

di peringkat akhir, Kampus Sultan Abdul Halim telah mendapat giliran yang pertama. berbekalkan azam, doa, semangat dan harapan yang dititipkan, tema Ketidakamanan Dunia Sejagat telah berjaya dikupas dengan baik. majlis penutupan telah dirasmikan oleh penasihat MB Perak.

keputusan peringkat akhir diumumkan. Kampus Gaya telah menjuarai pertandingan kali ini, juga membolot hadiah Ahli Panel Terbaik dan Pengerusi Terbaik beserta wang tunai RM600. Kampus Sultan Abdul Halim mendapat tempat ke-4 keseluruhan. keputusan hakim juri adalah muktamad. walaubagaimanapun, alhamdulillah syukur, ini bukan menandakan perjuangan Kampus Sultan Abdul Halim telah pun berkubur di sini, tetapi ia adalah kejayaan yang tertangguh.

berjumpa lagi pada pertandingan forum akan datang. sekian.

Melaporkan secara tidak rasmi
Alang Ridhwan.


p/s: gambars menyusul kemudian.

anok tok de besar

"anok tokde besar mok gaduh nok wi belaki,
nanok pun tak panda ghulai pun tok reti,
perase anok dio lawa takut kito bawak laghi,
kito pon tak lapa tino lain lawa lagi."

lagu dikir barat, by Tok Dor Jali. pls, here by yourself.

lagu dikir barat

Wednesday, November 30, 2011

Happy Besdy Acik!

a tale of two brothers

18Tahun sudah. merujuk gambar kat atas, kitorang macam langit dan bumi. setuju? hepi besday bro!

Monday, November 28, 2011

eksiden #gambar

bukanlah niat nak menunjuk, tapi, biarkan gambar berbicara.

apalah nasib kereta.

kereta ni lah yang 'cium' bontot kereta guwa

walaupun eksiden, kami masih mampu tersenyum, anda?

macam tak da apa, tapi bonet X leh tutup.



soal siasat ala C.S.I Miami





Saturday, November 26, 2011

eksiden

guwa eksiden. buat kali kedua. dalam 2 minggu lepas aku dah eksiden ngan Nadhir, hari ni eksiden ngan Along n Ayang. trauma siol! trauma.

aku tak cedera apa-apa. alhamdulillah. kalau kata naik motor tadi, insyaallah dah arwah aku.

sebelum raya puasa baru nih Along eksiden dah, mengelak makcik keluar dari simpang secara tiba2, langgar pokok pisang, nasib baik ada pokok pisang, kalau tak dah terjun masuk sungai. kena bumper depan, pintu sebelah drebar, skirt tepi, dalam RM700.

tadi, ada kereta stop tepi jalan, tengah munggah durian, tapi pintu nye dibukak. kereta yang depan guwa nak mengelak pintu kereta tuh, tapi tak lepas sebab ada lagi kereta dari arah bertentangan, so dia stop la mengejut. guwa pun tak la laju sangat, tapi sebab hari tengah hujan lebat, momentum/daya tayar kereta guwa tak dapat mencengkam jalan dengan baik. tapi nasib baik tak langgar kereta depan tuh. yang nasib tak baik nye kereta yang belakang. benda nak jadi, tercium lah kereta belakang tuh dengan bontot kereta guwa.

nak cerita panjang pun tak tahu lah, benda dah jadi. korang yang kat luar tuh, bawak la kereta elok2. pakai seat belt, baca doa. ni pun tadi aku dah pakai seat belt, tapi ada terhentak dagu dekat stering. badan pun ada rasa sakit2 sikit. dugaan.

Wednesday, November 23, 2011

rumusan semester 2


Mega berarak indah berbalam,
Dipuput bayu ke pohon ara;
Pemanis kalam selamat malam,
Awal bismillah pembuka bicara.

mestilah malam, sebab aku menaip nih pun tengah malam. apa ada hal. sebelum merepek dengan lebih panjang, tahniah diucapkan kepada pasukan Harimau Muda. auuummm! memang lazat dapat membaham Garuda, tambah lagi di stadium ''keramat" diorang sendiri. auuumm!!! auuuumm!!!

seringkas mungkin, nak tulis berjela-jela pun, sapa larat nak baca, bukannya dapat pahala pun, X gitu?

rumusan sem 2, bermula!


  1. semester 2, aku jadi KK. berat tanggungjawab nih.
  2. kena repeat paper Introduction to Linguistic. bang, itu baru intro, belum apa2 lagi. dah kena repeat. beban betul sem nih.
  3. memanjang kena pegi meeting KK. nak buat baju khas KK lah, itu lah ini lah. 
  4. kertas Kerja B.I.G kena buat sendiri, ini yang aku tak pernah buat selama duduk kat maktab nih.
  5. hal ehwal kelas. tak berapa nak smooth. ada sedikit tunggang langgang. maklumlah, selama nih duk cakap belakang je, kali ni kena batang hidung, tak melatah memang tak sah. 
  6. sedikit demi sedikit, ilmu menguruskan kelas lebih teratur. agak lancar, alhamdulillah, terima kasih kengkawan, sedikit sebanyak, aku rasa macam 'matang' sikit.
  7. main bola jaring. eh, sem nih ke sem lepas? aku pun dah lupa. tapi itulah the very first time main bola jaring. 
  8. sem nih, dah kurang gi berjalan / 'melagha' nak banding sem lepas. perbelanjaan lebih terkawal. duet elaun mak tolong simpan kan sikit. alhamdulillah, tak kebulur hujung sem macam sem 1. 
  9. oh, 'the very cute miut lovely ex-' nak bertunang. alhamdulillah dan tahniah aku ucapkan. walaupun lepas dengar berita tuh, aku demam seminggu. terkejut punya pasal. sengal betul aku. "kerna aku cinta aku lepaskan kau, sama orang lain- lirik lagu".
  10. masih mengekalkan status 'bujang/single/duda'. hahaha! bukan senang tuh! 
  11. menuju penghujung sem, atitud dan sikap aku semakin menuju kegelapan dan negatif. suka2 ponteng kelas tanpa sebab. sorry classmates n roommate, Syafik especially, pasal aku, korang dapat susah. aku tak tau apsal aku buat cenggitu. penangan daripada kejadian 'no.9' kot. cam bebudak kan aku?
  12. oh, agak rajin main Twitter kot. cambest jugak kenkadang. kan Munir, Teha, Izat?
  13. akan berpindah, duduk rumah sewa sem depan. selamat tinggal G226, selamat tinggal Syafik, u r the best roommate ever. mungkin nanti aku tulis pasal mung lagi, kot. insyaAllah.
  14. masuk pertandingn forum. ini paling latest, selepas tahun 2008, ini  kira cam 'comeback' kot. dan nanti aku nak buat laporan penuh.
ada lagi kot yang terlepas pandang, tapi, ini je la yang aku ingat. oh, dan update pasal kesihatan Abah. alhamdulillah, kesihatan beliau pun dah macam agak OK. tak batuk2 macam dulu. makan pun nampak macam berselera, apatah lagi aku! hahahaha! insyaAllah hujung bulan nih nak kena pegi X-Ray lagi sekali, pantau perkembangan macam mana. 

cuti hujung tahun bermula, dan aku tak planning apa2 lagi. nak cari duet, insyaAllah. 




Sunday, November 20, 2011

Sunday, November 13, 2011

macam-macam hal

1. rumah sewa yang bakal didiami sem depan perlu beberapa penambahbaikan. nak kena buat wiring baru. so kena keluar duet sorang sikit.
2. rumah yang Abah bagi sewa kat taman perumahan kat kampung. penyewa lari dah lebih dari 2 minggu. bayar sebulan tapi dah duduk lebih 4 bulan. nak kena buat balik umah tu, kata Angah.
3. exam, ok, just forget bout it.
4. trauma eksiden. damn! it haunt me!


Wednesday, November 9, 2011

wordless wednesday : Nora Elena







ok, apsal tiba2 rasa cerita NoraElena X best, sebab aku rasa lebih 'Eid' drpd 'Seth'..

Tuesday, November 8, 2011

mode peperiksaan diaktifi

"dalam hati mungkin masih ada perasaan rindu dan sayang, tapi tidak ada lagi cinta" - Anggun Trisya.

"sebenaqnya ada perbezaan antara pengorbanan dan kebodohan, seriously"- matLufti
"awat hang loser sangat? perempuan tu tak mau kat hang, yang hang pi dok ejaq dia buat apa?"-matLufti


btw, macam tak caye je lusa dah nak exam. hahaha!

cuti yang memenatkan

lepas balik sini, balik sana balik, pastuh balik sini balik.

menghantar Lagenda pulang ke rumah setelah beberapa bulan beliau bermastautin di Sg. Petani. macam-macam dugaan, sport rim bengkok, ke hulu ke hilir berkepit, merempit atas jalan tak rata, haih, memori betul. dan di sebabkan kegemukan melanda diri, fitness pun dah kurang untuk menunggang motor dalam perjalanan yang agak jauh. nak maintainkan 80 km/j. itu kerja yang agak gila. nak jimat minyak punya pasal. letih woo! dan, adalah beberapa benda sengal yang aku buat sepanjang journey to home.

1. bangun lambat! dah tau nak jalan jauh, boleh pulak bangun pukul 10! itupun nasib baik syahira ada kol, kalu tidak, malam pulak baru gerak.
2. nak balik naik motor, se-afdhal-nya pakai la baju tangan panjang/sweater. ni baik je pakai baju tangan pendek. amik kau! habis sunburn. dah la x cerah, panas lagi. habis legap tangan!
3. lagi dah tau nak jalan jauh, baju hujan tak bawak! sengal!sengal!sengal! amik kau!
4. selebat hujan turun. masih maintain kan 80km/j pada waktu hujan dan di jalan berselekoh tajam bukanlah tindakan yang bijak.

perjalanan yang selalunya mengambil masa 4 jam setengah, menjadi 6 jam! kalau naik bas dari SP, dah sampai ke kelantan! teeettttt...

alhamdulillah, raya semuanya okay! meriah, sedara mara jauh pakat2 balik. penuh la waktu open house, sampai kena amik giliran nak makan.

macam tak caye je, esok lusa dah nak exam. hahahaha!

gonna miss u, Legend.


Saturday, November 5, 2011

perjalanan

perjalanan sebuah kehidupan. sejak keluar dari perut mak, perjalanan kita telah bermula sebelum itu lagi di mana persenyawaan ovum dan sperma berlaku. hingga ke liang lahad, perjalanan diteruskan ke alam kubur, hinggalah ke alam yang abadi, akhirat. apsal ayat nih macam copy dari buku je? pedulikan itu.

minggu lepas, perjalanan aku dari utara ke selatan patah balik ke utara, nak mengambil berkat dan meraikan Along grad kat UTHM membawa aku dari ke Perak ke Negori Somilan ke Johor, seterusnya pulang ke Perak, balik ke Kedah. tuddiaaaa.

Abah, Along, Ma

ok, duduk rumah lama2 buatkan aku senantiasa rasa nak makan bila balik maktab. btw, selamat hari raya aidiladha kepada semua kengkawan. sekian.

Friday, October 28, 2011

2.14 p.m

result medical check up sudah ketahuan.
ada jangkitan kuman dekat paru-paru. effect eksiden itu hari agaknya.
mahu bergerak ke selatan tanah air. 
kemudian ke utara.
study nya belum lagi.
berat badan udah berkilo-kilo naiknya.
tapi sapa mahu kesah?
harharhar.

"i love u like a love song, and i keep it repeat" - Selena Gomez

Tuesday, October 25, 2011

di rumah.

bagus jugak balik kampung sebenarnya.
makan, tersedia.
basuh baju, hari2.
nak keluar, isi minyak motor sendiri.
nak guna kereta, line kena clear.
sessi lepak2 dengan kengkawan lama, jangan sampai lewat sangat balik rumah.
kasih sayang mencurah2, tengok la 'hasil' nya lepas cuti nih.

balik la kampong sekali-sekala, kalu duk kampung teros pon apa la salahnya. hoyeh!

Friday, October 21, 2011

Abah.

alhamdulillah, sampai rumah around 12 malam semalam, 20.10.2011.

abah tak berapa sehat. dah sebulan batuk2. kadang2 sampai muntah. aku baru tahu itu waktu on the way balik rumah. dah sebulan orang2 kat rumah diam je pasal nih. tak nak bagi risau kata nya. hari ni dah hari ke-2 kena hantar sampel kahak dekat Hospital Manjung. hari isnin depan last kena hantar. dalam jumaat result keluar. mintak2 la tak de apa2 yang buruk.

mengikut ceritera Along, abah jatuh motor harituh, nak mengelak kereta keluar tiba2 lepas tuh kereta tuh chow entah ke mana2. memang cilaka! aku dah mintak no. plate kereta tuh, tapi abah tak bagi. takpe, tahu la apa jadi kat owner kereta tu nanti. kita selesai ikut cara 'berhemah'. lepas jatuh tu, tangan tak boleh nak angkat, dada sakit kata abah. dah lepas urut lebih kurang, ok la sikit. tapi, menurut Along lagi, minggu nih je abah dah susut 6 Kilo.! 6 kilo dalam masa seminggu.

malam semalam abah ngan ma tidur kat ruang tamu, aku pun join. tapi, tetiba dengar abah batuk, aku jadi tak tenang. sebak pun ada. macam mana la Mama hadapi dalam abah yang tak berapa sihat nih? dia pun tak la sihat sangat.


aku risau. serius. doa je yang aku mampu. korang, doakan jugak, moga2 cepat sembuh. amin.

sila cepat sembuh abah. with love, Alang n beradiks.

Tuesday, October 18, 2011

hari selasa

1. alhamdulillah.

2. Tesl Dinner best! thanx organizer. aku tak sumbang apa2, tapi aku still bayar RM40. kira ok la kan?

3. ber-zapin buat pertama kalinya di atas pentas di khalayak ramai, sempena pelancaran magazine IPG. ok, aku kayu. btw, thanx supporters. we dancers love u all also.

4. EXAM IS COMING!!!!!!

Tuesday, October 11, 2011

old story

tak pernah bersua muka, sekadar mendengar suara, tapi tetap jatuh cinta. mengambil berat satu sama lain, bertukar khabar, saling mengubat bila ada yang berduka, hanya kata-kata menjadi penawar di saat rindu mencengkam dada. mandi x basah, makan tak kenyang, tidur tak lena. leka dihambat perasaan yang menguasai jiwa, tatkala masa yang berlalu tidak terasa. secubit perasaan cemburu sekali-sekala, rasa segan silu bila diusik dan dipuji oleh sang jejaka. masing-masing menyimpan hasrat dan berjanji untuk berjumpa bila tiba masanya. sumpah setia pada kata-kata oleh si gadis dan jejaka. tidak ada siapa yang mampu merungkai cinta si Teruna dan Dara. maka disepuh pula dengan doa kepada Pencipta, agar hari bahagia tiba jua.

cinta jarak jauh, menguji kesabaran antara si Teruna dan Dara. bermacam dugaan dan halangan. terasa berbunga  bila berbual dalam talipon. bahagia je rasa. bermesej 'sayang2', ape ade hal. orang tengah bercinta. hantar gambar MMS sebelum tidur (bang, zaman sekarang ade orang main MMS lagi ke?). kengkadang merajuk, sebab reply mesej lambat. entah2 tunggu mesej sampai tertidur. djaman sekolah, cinta jarak jauh tak ramai yang rasa, mungkin la. walaupun sekolah aku dulu semuanya lelaki, ada je 'buaya' yang mampu hidup. macam mana diorang survive, itu aku tak tau.

nombor aku pernah kena 'pass' dekat saorang awek, sekolah perempuan kat johor. damn! mana aku reti mesej ngan berlainan jantina (waktu tuh). nervous, bila masa pulak aku buat dia mengandung! aku X baligh lagi la masa tuh!! haha! awek tu boleh cakap kitorang pernah jumpa la ape sume, cilake ape.berkat tunjuk ajar 'buaya', ditambah lagi pembacaan kitab-kitab yang dikarang oleh 'Ultrabuaya', slow2 guwa belajar selok belok bagaimana cara-cara untuk melayari bahtera di malam pertama memikat hati gadis. hasilnya, sebulan kami kawan, dua bulan kawan baik, 3 bulan ajak kapel. wow! tak pernah berjumpa tapi berkapel? sihir apakah yang telah aku amalkan! jampi apa telah aku guna? serius guwa lupa. kalau lah kitab-kitab karangan 'Ultrabuaya' masih ada.

disebabkan guwa dah tak tahan asyik mendengar suara dan bermesej je, jadi, mintak la gambar sekeping dua, atas saranan Tuan Presiden Persatuan Buaya, kot2 la boleh suruh mak gi masuk minang. tadaaa, surat sampai seminggu kemudian. dihantarnya surat cinta beserta gambar. berdebar siol! setelah surat dibaca, gambar di tatap, malam itu jugak, ya, aku ingat lagi, malam tuh jugak, CLASH, PUTUS, NOKTAH CINTA.

Sunday, October 2, 2011

mengadu domba

"amat perit untuk mengingat dosa lama". itu sebagai benteng untuk menghalang daripada melakukannya kembali pada masa depan. siapa tahu?


reformatted the laptop, semata-mata tak nak bagi hang lagi waktu main PES 2011, tapi akhirnya nak install balik pun tak boleh. apelah nasib. tapi, tak disangka, folder recovery gambar sahaja dah 30 Gigabayte. ya, 30 GB, termasuk gambar sejak djaman dahulu, gambar entah apa2, gambar 'si dia', dan lain-lain.


esok assembley, malas betul rasa. tapi kalau nak dipikirkan balik, esok2 dah kena start mengajar, rutin tuh jugak aku nak kena hadap. (itupun kalau). 


seharian, mengira-ngira waktu jam kuliah bagi semua subjek. ELT Methodology, Child's Literature, Learning & Learners, Literasi Bahasa, Bahasa Melayu Komunikatif 2, Numerical Literacy. oh, Gerko je yang tak dikira, sebab aku rasa nak muntah ngadap buku attendance. susah jugak jadi KK rupanya. 


sport rim motor bengkok. hantar bengkel, nah, RM46 untuk ketuk bagi molek balik. kira murah la tuh, depan belakang kena ketuk, so, pasrah je la. tetiba rasa nak hantar motor balik rumah (pasnih macam mana nak merempit kalau motor takde?) ni gara-gara jalan kat Ambangan Height yang seriously fail! buleh pulak taruk lubang kat tengah2 jalan. yang jadi mangsa adalah insan marhaen yang macam aku.  sape punye kerja buat jalan nih? takde sape2 report kat JKR ke? jalan kat Kg. Badak Kg. Gajah lagi terbaik der.!


family day silat di Perlis. Timah Tasoh Lake Resort. best! view yang chantek. staffs yang sempoi, bilik pun pada kadar kemampuan, esok2, macam nak honeymoon kat sini, tapi dengan siapa? (teettttt!) tapi sedikit panas dan bahang (itu panas dunia woi!, akhirat ko tak taw lagi camne). walaupun aktiviti agak ringkas, tapi meriah.  


latihan menari untuk majlis perasmian Majalah Bakti (IPG's Magazine). pergh! macam kayu je sorang2. masing2 takde basic. kahkahkahkah!


pidato sudah habis, dan terasa kelegaan. rasa gugup. dapat giliran yang pertama (padahal volunteer), kenapa? entah, hehehe. secara spontan. main cakap ikut sedap. lain teks yang dihantar kat lecturer, lain pulak yang aku pidato. tajuk pun memang langsung tak sama. tak dapat dimaafkan. tiru sebijik style pidato saudara Amiruddin Abd. Rahman


Along, Angah, Abg. Sharif, Acik, Ayang. haa, 5 beradik nih pergi Pulau Pangkor tak ajak aku. tinggal la si Alang yang sorang nih kat SP. "ala, ni plan last minute je" kata Along semalam. woit3! kalau Teluk Batik kira consider lagi, ni Pulau Pangkor, siap tidur kat sana lagi, pe cer!? siap korang, esok Alang balik, biar Alang gi sana sensorang, tak nak ajak korang..! padan muka. ngeh3..


bulan Oktober mula menyapa, dan November akan menjadi penentu untuk Januari tahun depan. exam final. starts to think bout it. please, exam, don't be mean to me. cukup lah repeat paper sem lepas je, terseksa jiwa dan batin woo kena repeat. kamu mungkin boleh berkata "ini semua ujian Tuhan, dan Tuhan sentiasa menguji keimanan hamba-hamba-Nya bagi meningkatkan lagi ketakwaan kepada-Nya". berat mata memandang (ada ke orang pandang?), berat lagi mahu memikul (aku la yang kena pikul sorang2).


"kesian budak kat sebelah nih, tak retard, mental disorder" kata Teha.





madah berhelah